
  
   

 

  

 

 

 

  

       

      

  

  

        

    

   

       

      

      

   

     

       

   

   

 

Revised / August 2018 

Frequently Asked Questions 
Regarding “Team Names” 

The purpose of these FAQs, and the answers to these questions, is to provide up-to-date 

information following the latest changes to the Real Estate Law concerning “team 

names”. The Department of Real Estate previously issued Advisories in 2014 and 2015 

following the passage and signing of legislation related to “team names”.  These FAQs 

collectively provide the latest information in response to some of the most commonly 

posed questions related to “team names” following the signing of SB 710 into law in 

August 2016. 

Q. What is a team name? 

A. A “team name,” is a statutorily created term that is described in Business and Professions Code 

Section 10159.7. It means a professional identity or brand name used by a salesperson, and 

one or more other real estate licensees, for the provision of real estate services.  

Q. What must a team name include? 

A. A team name must include the surname of at least one member of the team, in conjunction 

with the words “group,” “team,” or “associates.” 

Q. Am I allowed to use the word “brokerage” in my team name? 

A. No. Use of the words “broker,” “real estate brokerage,” “real estate broker,” or any other term 

that would lead a member of the public to believe the team is offering real estate brokerage 

services or suggest the existence of a real estate entity independent of the responsible broker 

is not allowed. 

Q. Is a team name considered a fictitious business name? 

A. Under the Real Estate Law, the use of team name is not considered a fictitious business name. 

Therefore, no paperwork needs to be submitted to the Department to use a team name. 

Q. Can I use the words “realty,” or “real estate” as part of my team name? 

A. Because the law does not prohibit such words, the answer is yes, provided you include the 

surname of at least one team member, and include the words “group,” “team,” or 

“associates.”  For example, the “Smith Real Estate Team” would be allowed as an 

acceptable team name. 
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Frequently Asked Questions 
Regarding “Team Names” 

Q. I am a salesperson. Do I need to include my license number on my team name 

advertising? 

A. Advertising and solicitation materials must include in a conspicuous and prominent manner, 

the team name, and the surname and license number of at least one member of the licensed 

members of the team. 

Q. Do I need to include my responsible broker’s license number on my team name 
advertising? 

A. *It depends. Current law requires that you must include your responsible broker’s name in 
your advertising, OR you can include both your broker’s name and license identification 
number. In all instances, the responsible broker’s identity must be displayed as prominently 

and conspicuously as the team name in all advertising and solicitation materials. 

Q. I know I have to display my responsible broker’s identity in my team name advertising 

prominently and conspicuously. Can you give me an example of what that means? 

A. *Yes. As an example, if the font size on your team name advertising is in a 12-point font, then 

your responsible broker’s name should be in an equal or greater font size. 

Q. What do you mean by the term “responsible broker identity?” 

A. The term “responsible broker identity” is defined in Business and Professions Code Section 

10159.7 (a) (1). It means the name under which the responsible broker is currently licensed by 

the bureau and conducts business in general or is a substantial division of the real estate firm, 

or both the name and the associated license identification number. Responsible broker’s 

identity does not include a fictitious business name obtained pursuant to paragraph (2) of 

subdivision (a) of Section 10159.5 or the use of a team name pursuant to Section 10159.6. 

Q. I am working as a broker associate for another broker. Can I advertise and operate on 

behalf of a “team name”? 

A. Yes, if you are a broker working in the capacity of a salesperson for another broker or 

corporation, you can advertise and operate on behalf of a “team name” as long as all of the 

team name requirements have been met. 
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Frequently Asked Questions 
Regarding “Team Names” 

Q. Can real estate brokers who operate as brokers and not broker associates use a “team 
name?” 

A. No. Brokers who operate as brokers and not broker associates are precluded from using a “team 
name” as defined in Business and Professions Code Section 10159.7(a)(5). Instead, they would 

be required to file and obtain a fictitious business name pursuant to Business and Professions 

Code Section 10159.5.  

*Please note that the disclosure requirements for mortgage loan advertising are more extensive, even if a team name 

is used. Please review the License Disclosure Requirements for Mortgage Loan Advertising, RE 858 for more 

information. 
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