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Questions Regarding New Requirements for Broker Exam Applicants  

Q. I recently learned that legislation was signed changing the work experience requirements for 
broker exam applicants. Has legislation been signed making changes to the work experience 
requirements for broker exam applicants and, if so when do these changes go into effect?   

A. Yes. On August 27, 2012, the Governor signed AB 1718 (Hill, Chapter 193, Statutes of 2012) 
which amends Section 10150.6 of the Business & Professions (B&P) Code changing the work 
experience qualification requirements to obtain a real estate broker’s license. Current law allows 
any degree from a four year college or university to be used in lieu of two years of experience as 
a licensed salesperson. AB 1718, which becomes effective January 1, 2013, requires that the 
degree from a four year college or university that can be used to waive the two years full-time 
licensed salesperson experience must be in a course of study with a major or minor in real estate.     

 

Q.  If I have a degree in a discipline other than real estate and I wanted to apply for the real 
estate broker exam or wanted to submit a broker exam/license combination application on or 
after January 1st 2013, would I be able to use my degree in lieu of the two years full-time 
licensed salesperson experience requirement?  

A. No. Effective January 1, 2013, you must have completed a course of study with a major or 
minor in real estate from an accredited four year college or university to satisfy the two years 
full-time licensed salesperson experience requirement pursuant to B&P Section 10150.6.  

 

Q.  I am currently a member of the State Bar of California and was inquiring if this membership 
would exempt me from the two years full-time license salesperson experience requirement 
pursuant to B&P Section 10150.6? 

A.  Membership in the State Bar of California alone would not satisfy the two years full-time 
licensed salesperson experience requirement set forth in B&P Section 10150.6, however, 
members of the California State Bar who can demonstrate that they have at least two years real 
estate related experience while practicing law in California would satisfy this requirement. 
Members of the State Bar of California should submit a RE 227 Equivalent Experience 
Verification form outlying this experience along with their broker exam or broker exam/license 
combination application.  

 

Q. I currently hold a Juris Doctorate (J.D.) degree from an accredited law school, however, I 
have not passed the State Bar of California. Will I be able to use my J.D. degree in lieu of the 
two years full-time license salesperson experience requirement to qualify to apply for the real 
estate broker exam or broker exam/license on or after January 1, 2013?    

http://www.leginfo.ca.gov/pub/11-12/bill/asm/ab_1701-1750/ab_1718_bill_20120827_chaptered.pdf
http://www.dre.ca.gov/files/pdf/forms/re227.pdf
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A. No. A J.D. or L.L.B degree from an accredited college or university in itself would not satisfy 
the provisions set forth in B&P Section 10150.6.  

 

Q. What proof must a broker exam or broker exam/license combination applicant submit to the 
department to confirm that they have completed a course of study that either includes a minor or 
major in real estate?   

A. A broker applicant must submit official transcripts from an accredited four year college or 
university which show that the applicant has satisfied the coursework required to qualify for 
either a major or minor in real estate and confirms that a major or minor in real estate has been 
awarded.  

 

Q.  On or after January 1, 2013, would an associates degree in real estate from a two year college 
satisfy the two years full-time licensed salesperson experience requirement set forth in B&P 
Section 10150.6? 

A.  No. In order to satisfy the two years full-time licensed salesperson experience requirement as 
provided in B&P Section 10150.6 the applicant must have earned a degree from a four year 
college or university which included a major or minor in real estate.  

 

Q.  Does having a degree with a major or minor in real estate negate the need to successfully 
complete the eight (8) real estate courses required to apply for the broker exam?  

A.  No. An applicant who applies for the broker exam who uses a major or minor in real estate in 
lieu of two years full-time license salesperson experience must also submit evidence that they 
have successfully completed the (8) real estate courses required pursuant to B&P Section 
10153.2. 

 

Q.  I submitted an application to take the broker exam prior to January 1, 2013, and I am using a 
degree from a four year college or university in a discipline other than in real estate in lieu of the 
two years full-time license salesperson experience, however, I have not yet completed the (8) 
real estate courses required pursuant to B&P Section 10153.2. When do I need to have these 
course completed in order to be eligible to take the broker exam? 

A. You must complete the (8) real courses required pursuant to B&P Section 10153.2 on or 
before December 31, 2012, in order to be considered fully qualified and eligible to take the 
broker exam. Failure to complete all (8) courses by December 31, 2012, will make you subject to 
the new requirements pursuant to AB 1718.
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Q.  I submitted an application to take the broker exam prior to January 1, 2013, however, I am 
unable to schedule a test date until after January 1, 2013. Will I still qualify for the broker exam 
even though my degree in lieu of the two years full-time license salesperson experience 
requirement is in a concentration other than real estate?     

A. Yes. As long as the department receives your fully qualified broker exam or broker 
exam/license combination application postmarked on or before December 31, 2012, you will not 
be subject to the new education requirements set forth in AB 1718.  

 

Q. I submitted an application to take the broker exam on or before December 31, 2012, and used 
a degree other than in real estate to satisfy the two years full-time licensed salesperson 
experience requirement. Unfortunately, I have been unable to pass the exam. If I am unable to 
pass the broker exam prior to January 1, 2013 will I still be able to use my current education to 
qualify to take the broker exam on or after January 1, 2013? 

A. Yes. Both the real estate broker exam application and the real estate broker exam/license 
combination application, deemed fully qualified, are valid for two years from the date the 
department receives the application. Fully qualified applicants who submitted applications 
received on or before December 31, 2012, will not be subject to the new education requirements 
as provided by AB 1718.  Applicants must also remember that they have one (1) year to apply 
for a real estate broker license after successfully passing the broker exam.  

 

Q.  Does the department plan to open up more testing dates to accommodate a possible influx of 
broker exam applicants prior to January 1, 2013?  

A. Yes. The department plans to make more test dates available for broker exam applicants on an 
as needed basis.  
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